Een Stukje geschiedenis

In de schoot van de eerste muziekvereniging te Dadizele "Met Vlijt en Eendracht",

ontstond in 1903 een toneelgroep "De Ridder Jans Zonen"

Deze toneelgilde werd genoemd naar de Daiselse kasteelheer uit de vijftiende eeuw : 

Ridder Jan van Dadizele.

De stichters van de toneelgilde :

Joseph Taillieu, Hector Bekaert,August Vandebussche (kunstschilder),Cesar Ingelbeen, Jozef Gaeytant,Aloïs Delrue (hoofdonderwijzer),Cyriel Nuytten, Kamiel Gahide,Victor Vanelslander, Jules Vanhecke en Jules Vervaeke.

Burgemeester Remi Dewitte aanvaardde het erevoorzitterschap.

 

In juli 1926 gaven enkele toneelspelers omwille van onenigheid hun ontslag in de fanfare "Met Vlijt en Eendracht" en zij die een eigen instrument hadden, vormden een klein orkest onder leiding van Kamiel Vandorpe. Een nieuwe kleine fanfare was geboren... Op zondag 11 juli 1926 werd officieel de grondslag gelegd van de nieuwe fanfare Ridder Jans Zonen. Op tweede Sinksendag 1928 werd, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de toneelgilde, het eerste vaandel van de fanfare gewijd.

 

Vanaf 1947 (na de tweede wereldoorlog) werd er deelgenomen aan verscheidene wedstrijden, ook in het buitenland, en eervolle resultaten behaald. Sedert 1951, het 25-jarig bestaan, mag zij de titel "Koninklijk" dragen
De Ridder Jans Zonen hadden jaarlijks hun Lenteconcert in maart. Zij namen ook verscheidene jaren deel aan de provinciale toernooien van de provincie West-Vlaanderen. In 1953 promoveerde de fanfare, die in de 1ste afdeling geklasseerd werd, tot de toen hoogste afdeling in West-Vlaanderen: de ere-afdeling. In de loop van haar bestaan mochten de Ridder Jans Zonen rekenen op heel wat bekendheid, ook buiten de regio. Er waren verschillende opnames en uitzendingen voor zowel de toenmalige BRT als voor de regionale radio Kortrijk. De fanfare had in 1972 een TV optreden in het Amerikaans Theater te Brussel. In 1978 werd een radioconcert en een volledige reportage over de "Ridder Jans Zonen" uitgezonden op BRT 1 in het programma "Rond de Kiosk". Sinds 2001 waait er een nieuwe wind doorheen de concerten. In 2002, 2006 en 2010 dirigeerde Nick Vandendriessche het fanfareorkest tijdens het openluchtspektakel van de kasteelnocturnes in Dadizele. Geregeld staan er showconcerten op het programma, zoals de Sylvesterconcerten en het Jubileumconcert (2016). Concertoptredens met o.a. Wim Soutaer, Ishtar en Günther Neefs vullen deze lijst verder aan. Tijdens de recente Amuseconcerten worden naast de andere zintuigen ook de smaakpapillen van het aanwezige publiek geprikkeld.

De Dirigenten

Kamiel Vandorpe (1926-1936)

Eerste dirigent in 1926 werd Kamiel Vandorpe, die later, na de oorlog 1940-1945 burgemeester van Dadizele werd. "Hij mag de grondlegger van de fanfare genoemd worden" lezen we in het archiefboek van de Ridder Jans Zonen

Julien Herman (1936 - 1963)

De heer Vandorpe gaf in 1936 zijn ontslag en zorgde zelf voor een opvolger. Het werd de heer Julien Herman uit Wevelgem, adjunct-dirigent van de vermaarde harmonie "Eendracht" van zijn gemeente en leraar aan de gemeentelijke muziekschool aldaar. Hij leidde onze fanfare naar de toen hoogste provinciale afdeling: de ere-afdeling.
 

Walther Bekaert (1963 - 1996)

in 1963 nam muzikant en onderwijzer Walther Bekaert - wegens ziekte van de heer Herman - ten voorlopige titel, het dirigeerstokje over. Hij bleef echter meer dan 33 jaar dirigent van de Ridder Jans Zonen. De fanfare bleef in deze periode in de hoogste afdeling geklasseerd, werd zelfs in 1974 opgenomen in de toen nieuwe superieure afdeling, en dit tot in 1991. Toen werd de fanfare weer opgenomen in ere-afdeling. Onder impuls van Walther en zijn vader Urbain en met steun van het RJZ-bestuur, werd in 1967 te dadizele een bij-afdeling opgericht van de muziekacademie van Roeselare. Hijzelf werd de eerste toezichter en bleef dit tot in 1989.

 

Nick Vandendriessche (1996 - 2021)

Sedert november 1996 heeft de fanfare een professioneel dirigent: Nick Vandendriessche, afkomstig uit Roeselare en als muzikant lid van het Gildemuziek van Roeselare. Hij behaalde zijn meesterdiploma euphonium en kamermuziek aan het koninklijk muziekconservatorium te Gent met grote onderscheiding en volgde ook 2 jaar cursus hafabradirectie bij de bekende musici Dirk Brossé en Eddy Vanoosthuyse. Nick is leraar aan verscheidene muziekacademies en geeft ook sedert dit schooljaar les samenspel aan de muziekschool te Dadizele. Met de fanfare kon hij in 1997 voor de provinciale jury ons korps in ere-afdeling bevestigen.

 

Hannes Verstraete (2021 - heden) 

Hannes Verstraete begon zijn muzikale studies aan de plaatselijke muziekacademie van Harelbeke en groeide op in het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit. Hij behaalde een masterdiploma hoorn aan het conservatorium van Antwerpen bij Rik Vercruysse. Reeds tijdens zijn studies was hij heel actief als orkestmuzikant in diverse jeugdorkesten en orkestacademies onder leiding van gerenommeerde dirigenten, zoals Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe, Martyn Brabbins, Josep Pons en Edo de Waart.

Hannes nam succesvol deel aan verschillende wedstrijden: Jong Tenuto, VLAMO en Axion Classics en volgde heel wat masterclasses bij internationale topsolisten als Froydis Ree Wekre, Jacques Deleplancque, Michaël Höltzel, Scabolcs Zempléni, Markus Maskuniitty en Jeff Nelson.

Hij volgde eveneens een opleiding orkestdirectie bij Ivo Venkov en Steven Verhaert.

Hannes heeft ervaring als freelance hoornist in diverse professionele orkesten en ensembles (Vlaamse Opera Orkest, Casco Phil, Brussels Philharmonic, Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, Zomeropera-orkest Alden Biesen, La Passione, Nuove Musichi, …) en speelde in kamermuziekprojecten met uiteenlopende bezettingen.

Na het behalen van zijn pedagogisch getuigschrift was hij als leerkracht verbonden aan de academies van Harelbeke, Herentals en Antwerpen. Sinds 2018 is hij directeur van de Academie voor Beeld, Muziek en Woord - Stad Menen.